4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Μεταπτυχιακά στο Centro Internazionale Guida Sicura

Μάθε, παιδί μου.... γραμμές!

Ταξιδεύουμε στο Βαράνο της Ιταλίας με τους διακριθέντες του Σεμιναρίου Ασφαλούς Οδήγησης που πραγματοποίησε το περιοδικό μας, σε συνεργασία με την Alfa Romeo, και βρισκόμαστε στα θρανία της σχολής του Αντρέα ντε ¶νταμιτς!

ΟΛΑ ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν η πρώτη φάση των Σεμιναρίων Ασφαλούς Οδήγησης 4ΤΡΟΧΟΙ - Alfa Romeo MiTo έφτασε στο τέλος της. Οι διακριθέντες εκεί απέκτησαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Βαράνο, όπου και κατοικοεδρεύει η σχολή ασφαλούς οδήγησης Centro Internazionale Guida Sicura του Αντρέα ντε ¶νταμιτς. Το περιοδικό μας, πάντα σε συνεργασία με την επίσημη ελληνική αντιπροσωπία της Alfa Romeo, έχει δώσει άλλες έξι φορές στο παρελθόν τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει ο Ιταλός πρώην οδηγός αγώνων, μαζί με την ομάδα που τον πλαισιώνει.
Από το πρώτο στάδιο, που έλαβε χώρα στο Auto Festival στο Καπανδρίτι, ξεχώρισαν οι 10 καλύτεροι -ανάμεσα σε 50 τυχερούς-, οι οποίοι στη συνέχεια φόρτωσαν τις βαλίτσες τους έτσι ώστε να ταξιδέψουν στο Βαράνο της Ιταλίας και να ζήσουν ένα μοναδικό διήμερο δίπλα σε ανθρώπους που ως στόχο έχουν να μεταδίδουν τις γνώσεις τους επάνω στο αγαπημένο αντικείμενο όλων μας. Το αυτοκίνητο...

Αγωνία!
Η «ομάδα» συγκεντρώθηκε στο αεροδρόμιο νωρίς το πρωί για να ταξιδέψουμε στο Μιλάνο, από όπου και κατευθυνθήκαμε στην Πάρμα, την κοντινότερη μεγαλούπολη στο Βαράνο. Βλέπετε, το τελευταίο είναι στην πραγματικότητα ένα χωριό που «ζει» από την ύπαρξη της πίστας (ακούει κανείς;) αλλά και της Dallara(!), γνωστής εταιρείας στους φίλους των αγώνων που ευθύνεται για την κατασκευή των περισσότερων μονοθεσίων ενιαίας -και όχι μόνο- μορφής. Η συνάντηση με τους αναγνώστες και διακριθέντες του διαγωνισμού αποτέλεσε για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη. Εκτός από τις οδηγικές ικανότητές τους, τις οποίες και είχαμε διαπιστώσει στη φάση της επιλογής, επιβεβαιώσαμε ότι αντίστοιχη ήταν και η ποιότητά τους στη συμπεριφορά και στους τρόπους. Το... γλυκό έδεσε, και όλοι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με τις βαλίτσες γεμάτες όνειρα και όρεξη για οδήγηση αλλά και μάθηση! Κάτι που τις επόμενες δύο ημέρες έγινε πραγματικότητα. Μαζί και οι φύλακες άγγελοι της Alfa Romeo, η κ. Αναγνώστη από το τμήμα Επικοινωνίας της ελληνικής αντιπροσωπίας και ο Brand Manager, κ. Αρμενάκης.
Αφού ζήσαμε και το κυκλοφοριακό χάος του Μιλάνου και τις καθυστερήσεις της αουτοστράντα, στρατοπεδεύσαμε στην Πάρμα, όπου και μας περίμεναν οι άνθρωποι της σχολής για να μας καλωσορίσουν. Ο Αντρέα ντε ¶νταμιτς έδωσε και αυτός με τη σειρά του το «παρών», φροντίζοντας να μας προϊδεάσει σε σχέση με το τι μας περίμενε την επόμενη ημέρα. Και αν κάποιοι είχαν το μυαλό τους στο Final Four του μπάσκετ, υπήρχαν και κάποιοι ακόμα που σκέφτονταν την πίστα, τα κερμπ και τις αγωνιστικές γραμμές...

Επιστροφή στα θρανία...
Αναχώρηση νωρίς το πρωί και ύστερα από λίγη ώρα αποβίβαση στην πίστα Ρικάρντο Παλέτι, όπως είναι η ονομασία της, όπου και μας υποδέχθηκαν οι καθηγητές μας. Η αρχή έγινε με το σημαντικότερο μάθημα, εκείνο της θεωρίας. Ο Αντρέα ντε ¶νταμιτς απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και μετά μας άφησε στα «έμπειρα» χέρια του Αντρέα Πιτσίνι. Ο πρώην δοκιμαστής της Minardi στη Formula 1 είναι και ο εκπαιδευτής που αναλαμβάνει το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για όσα διαδραματίζονται στη σχολή. Απλός, προσιτός και με έμφυτο το χάρισμα της μεταδοτικότητας, κατάφερε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον των «μαθητών» του. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι καλεσμένοι μας και διακριθέντες στο διαγωνισμό χαρακτηρίζονταν από το υψηλό επίπεδό τους αναφορικά πάντα με τις οδηγικές ικανότητές τους, οι Ιταλοί είχαν ετοιμάζει ένα «δυναμικό», όπως το χαρακτήρισαν, πρόγραμμα που θα βελτίωνε και την ταχύτητά τους στην πίστα. Εκεί, βέβαια, έμαθαν οι περισσότεροι για το «κερασάκι στην τούρτα», το οποίο δεν ήταν άλλο από την οδήγηση τόσο μιας αγωνιστικής GTV όσο και της μοναδικής Alfa Romeo 8C Competizione. Όπως είναι λογικό, από εκείνο το σημείο και έπειτα όλοι ανέμεναν με αγωνία τη στιγμή που θα βρίσκονταν στο τιμόνι του supercar της ιταλικής εταιρείας...

Επί της διαδικασίας
Χωρισμένοι σε ομάδες, ακολουθήσαμε ολόκληρο το πρόγραμμα, παρατηρώντας τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να απολαμβάνουν τη διαδικασία. Μάλιστα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι τους έδειξαν μοναδική θέληση για μάθηση, απορροφώντας κάθε πληροφορία και συμβουλή των πολύπειρων εκπαιδευτών. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά η φιλοσοφία της σχολής παραμένει η ίδια. Οι ασκήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι «μαθητές», αν και δεν έχουν διαφοροποιηθεί, έχουν εξελιχθεί. Τόσο σε επίπεδο αυτοκινήτων όσο και σε τεχνική υποστήριξη. Οι χώροι, οι εγκαταστάσεις έχουν «μεταμορφωθεί» προς το καλύτερο, την ώρα που έχουν κατασκευαστεί πολυτελές εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο! Οι άνθρωποι, όμως, είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά. Και αυτοί εξακολουθούν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι. Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε όλους τους συμμετέχοντες, δεν τους άφησαν λεπτό από τα μάτια τους, ενώ στο τέλος ανέπτυξαν προσωπικές σχέσεις, αποδεικνύοντας ότι ο επαγγελματισμός δε χρειάζεται να είναι απρόσωπος.
Η εμπειρία δικαίως χαρακτηρίστηκε μοναδική, ενώ το ανθρώπινο στοιχείο από όλες τις πλευρές βοήθησε τα μέγιστα στην απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος. Με την επίσημη ελληνική αντιπροσωπία να έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό, το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι: Και του χρόνου!_ Π. Τ.

Από τη θεωρία στην πράξη...
Αφήνοντας τη θεωρία στην άκρη, αξίζει να δούμε επιγραμματικά πόσο «γεμάτες», διασκεδαστικές και επιμορφωτικές μπορεί να αποδειχθούν δύο ημέρες στη σχολή ασφαλούς οδήγησης Centro Internazionale Guida Sicura μέσω των ασκήσεων.

Πρώτη επαφή: Μια σειρά από γύρους στην πίστα, ουσιαστικά μια πρώτη γεύση.
Μικρή Αράχνη: Πρόκειται για το σύστημα που προσομοιάζει την κίνηση σε συνθήκες μηδενικής πρόσφυσης στους πίσω τροχούς, βελτιώνοντας το κοντρόλ του οδηγού και αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η μεταφορά βάρους και ο έλεγχος με το γκάζι.
Τηλεμετρία: Γύροι στην πίστα με αυτοκίνητα εφοδιασμένα με τηλεμετρία, έτσι ώστε να μπορεί ο συμμετέχων να συγκρίνει τις καμπύλες φρεναρίσματος, γραμμών στην πίστα και πεντάλ του γκαζιού με εκείνες του εκπαιδευτή. Σε αυτήν τη διαδικασία δε μετρά ο χρόνος, αλλά το πόσο ίδιο είναι το γράφημα της καμπύλης του οδηγού με αυτό του εκπαιδευτή, βελτιώνοντας έτσι όλες τις παραπάνω παραμέτρους.
DQC: Ή, αλλιώς, Driving Quality Coefficient. Είναι ένας δείκτης που παρουσιάζει πόσο κοντά είναι ο τρόπος οδήγησης του εκπαιδευόμενου με του εκπαιδευτή.
Φρενάρισμα και αποφυγή εμποδίου: Προσομοίωση της παραπάνω κατάστασης με ABS και χωρίς. Παράλληλα, μετριέται η ταχύτητα εισόδου, την ώρα που δύο βέλη κατευθύνουν τον οδηγό είτε δεξιά είτε αριστερά, λίγο πριν φρενάρει, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την άσκηση.
Μεγάλη Αράχνη: Προσομοίωση συνθηκών χαμηλής πρόσφυσης και στους τέσσερις τροχούς.
Οδήγηση με αυτοκίνητο ασφαλείας: Ακόμα μία ενδιαφέρουσα άσκηση είναι οι γύροι στην πίστα ακολουθώντας αυτοκίνητο ασφαλείας από το οποίο και δέχεται ο εκπαιδευόμενος τις συμβουλές του εκπαιδευτή μέσω ενδοσυνεννόησης.
Slide Machine: Σε αυτήν την άσκηση ουσιαστικά προσομοιάζεται η απότομη απώλεια του πίσω μέρους από ένα πιθανό χτύπημα. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο περνά πάνω από μια σιδερένια ράμπα, στην οποία, όταν πατήσουν οι πίσω τροχοί, μετακινείται, με αποτέλεσμα να προκληθεί απότομη απώλεια του πίσω μέρους, με τον οδηγό να καλείται να φέρει το αυτοκίνητο στη σωστή τροχιά σε επιφάνειες μειωμένης πρόσφυσης!
Ηλεκτρονικά βοηθήματα: Πάντως, αν και τα χαρακτηριστικά του σεμιναρίου είχαν δυναμικό χαρακτήρα, οι εκπαιδευτές της σχολής φρόντιζαν με κάθε ευκαιρία να μας δείχνουν στην πράξη τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Alfa Romeo GTV: Οδήγηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου εφοδιασμένου με κλωβό ασφαλείας, αντίστοιχων προδιαγραφών αναρτήσεις και σλικ ελαστικά, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μη-μυημένοι τις δυνατότητες των κατασκευών αυτού του είδους.
Alfa Romeo 8C Competizione: Οδήγηση στην πίστα του εξωτικού μοντέλου της Alfa Romeo, το οποίο και έχει αφήσει μέχρι και σήμερα αποτυπωμένα τα σημάδια του στο χαμόγελο των τυχερών συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Ποιος είναι...
Οι νεότεροι τον γνωρίζουμε είτε ως σχολιαστή της ιταλικής τηλεόρασης στους αγώνες Formula 1 είτε, φυσικά, από τη Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης της Alfa Romeo. Ωστόσο, ο Αντρέα ντε ¶νταμιτς έχει αφήσει το στίγμα του στα Grand Prix, έχοντας συμμετάσχει σε συνολικά 34 αγώνες. Ο 68χρονος Ιταλός έκανε το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα το 1968 στον αγώνα της Νοτίου Αφρικής, οδηγώντας για λογαριασμό της Ferrari. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1966, είχε κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού, ξεκινώντας ουσιαστικά σε εκείνο το σημείο και τη μακροχρόνια σχέση του με την Alfa Romeo. Μάλιστα, οδήγησε ένα από τα μονοθέσια της McLaren όταν η τελευταία εφοδιαζόταν κινητήρες της ιταλικής εταιρείας! Το 1971 μεταπήδησε, μαζί με τον κινητήρα της Alfa Romeo, στη March, ενώ την επόμενη χρονιά βρέθηκε στην ομάδα του Τζον Σέρτις, καταφέρνοντας να τερματίσει 4ος στο Ισπανικό GP. Το 1974 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ελέω και σοβαρών τραυματισμών που είχε υποστεί στο GP Μ. Βρετανίας την προηγούμενη χρονιά. Από εκείνο το σημείο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, και μάλιστα με επιτυχία, ενώ από το 1991 είναι ο επικεφαλής της σχολής, την οποία και διευθύνει με επιτυχία, στηριζόμενος και στη μακροχρόνια σχέση του με την Alfa Romeo.

Και οι εννιά ήταν υπέροχοι!
Μιλώντας με τον Αντρέα ντε ¶νταμιτς στο τέλος του σεμιναρίου αλλά και με τον Αντρέα Πιτσίνι, ο οποίος έζησε πιο κοντά και έντονα για δύο ημέρες με τους νικητές του διαγωνισμού μας, αισθανθήκαμε όμορφα ακούγοντας από τους δύο Ιταλούς μετρ του είδους ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο των συμμετεχόντων, κάτι που και οι ίδιοι συνειδητοποιήσαμε στις Αφίδνες και ζήσαμε στο Βαράνο. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι αυτό ίσχυε για όλους τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο. Εξαιρετικοί και οι εννιά! Αναλυτικά, στο Βαράνο ταξίδεψαν οι:
Αποστόλου Κώστας
Κατωπόδης Σπυρίδων
Κουμαραδιός Νικόλαος
Σιμιντζής Γεώργιος
Σπανός Σωτήρης
Στεργίου Δημήτρης
Τσέκας Φίλιππος
Φάσσας Αθανάσιος
Φωτσιτζής Βασίλης

Ο στόλος!
Η σχολή του Αντρέα ντε ¶νταμιτς έχει σαφώς ισχυρούς δεσμούς με την Alfa Romeο, με τα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας να αποτελούν τα εργαλεία των καθηγητών κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων. Η σειρά της «147» έχει και σήμερα την τιμητική της με το 2λιτρο κινητήρα, ενώ προσφάτως προστέθηκε η νέα MiTο με το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 155 ίππων. Μια σειρά από «159», είτε με τον πετρελαιοκινητήρα των 2,2 λίτρων είτε με τον ατμοσφαιρικό των 3.200 κ.εκ., περιλαμβάνεται στη μακριά λίστα, ενώ δε λείπουν οι Brera με τον ίδιο κινητήρα. Οι «166», είτε με τον πετρελαιοκινητήρα των 2,4 λίτρων είτε με τον ατμοσφαιρικό των 3,2 λίτρων, βρίσκονται στη διάθεση των εκπαιδευτών, ενώ δε λείπουν και οι GT με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 3.200 κ.εκ. Κερασάκι στην τούρτα; Μα, φυσικά, η αγωνιστική GTV, εφοδιασμένη με κλωβό ασφαλείας, σπορ ανάρτηση και σλικ ελαστικά, και η 8C Competizione, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για όσους βρίσκονται στην πίστα και όνειρο ζωής για όσους βρεθούν έστω για λίγο στο τιμόνι της...

ΒΟΧ
Who is Who!
Οι εγκαταστάσεις, η πίστα και τα αυτοκίνητα είναι αναμφίβολα σημαντικά συστατικά στην επιτυχία της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης της Alfa Romeo, αλλά, όπως έχουμε μάθει στο παρελθόν, το ανθρώπινο στοιχείο είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά, κάτι που εντέλει είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για ακόμα μία φορά. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, την ομάδα του Αντρέα ντε ¶νταμιτς:
Ρουί ¶γκουας: 37 ετών, αγωνίζεται στο Ιαπωνικό FIA GT με Ferrari F430
Βάλτερ Μπαλεστρέρο: 41 ετών, νικητής του Fiat Tropheo Ιταλίας και Ευρώπης
Αλεσάντρο Μπαλζάν: 29 ετών, αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα FIA GT με Ferrari F430
Νίκολα Καλντάνι: 38 ετών, Πρωταθλητής F2 Ιταλίας με Punto Kit Car και 4WD Cup με Subaru Impreza
Ματέο Κρεσόνι: 25 ετών, αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα FIA GT με Ferrari F430
Μασιμιλιάνο Μούσο: 44 ετών, Πρωταθλητής Ιταλίας αγώνων σε χιόνι και πάγο
Κριστιάν Πασούτι: 35 ετών, νικητής του Πρωταθλήματος Carrera Cup Ιταλίας
Αντρέα Πιτσίνι: 41 ετών, επίσημος οδηγός Ferrari/Maserati, 2ος στο Πρωτάθλημα FIA GT και πρώην δοκιμαστής της Minardi F1

Γνωρίζοντας το Βαράνο...
Το αυτοκινητοδρόμιο του Βαράνο με την ονομασία «Ρικάρντο Παλέτι» αποτελεί την έδρα της σχολής. Το Centro Internazionale Guida Sicura ξεκίνησε το 1991 και σήμερα μετρά 18 χρόνια ζωής, με τη συνεργασία της με την Alfa Romeo να διατηρείται απαράλλαχτη στο πέρασμα του χρόνου. Με το πέρασμα του χρόνου οι εγκαταστάσεις διαφοροποιήθηκαν και ουσιαστικά η σχολή γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να φιλοξενούνται στην πίστα τόσο ομάδες μονοθεσίων που πραγματοποιούν δοκιμές εξέλιξης όσο και αγώνες του Ιταλικού Πρωταθλήματος. Τα box είναι υψηλού επιπέδου, με τους χώρους φιλοξενίας και αποθήκευσης να ξεπερνούν τα 4.000 τ.μ.! Το συνεργείο που φροντίζει τα αυτοκίνητα έχει μέγεθος 600 τ.μ., ενώ λίγο έξω από την πίστα υπάρχει μέχρι και συνεδριακός χώρος 1.000 τ.μ. Φυσικά, δε λείπουν πολυτελείς χώροι, όπως ρεστοράν και καφετέρια υψηλού επιπέδου.

Η Ρικάρντο Παλέτι με μία ματιά!

Α) Μεγάλη ευθεία: Έχει μήκος περίπου 500 μ. και επιτρέπει στον οδηγό να σημειώσει ταχύτητες της τάξεως των 130-140 χλμ.

Β) Parabolica: Αυτή είναι και η πρώτη στροφή που συναντά κανείς μετά την έξοδο από τα πιτ. Πρόκειται για μια αριστερή φουρκέτα διαρκείας, συγκεκριμένα 3ης σχέσης στο κιβώτιο.

Γ) Πρώτο S: Αυτό είναι το πρώτο γρήγορο S της πίστας (αριστερή στροφή σε δεξιά), από το οποίο περνάει κανείς με πλήρη επιτάχυνση και 4η σχέση στο κιβώτιο.

Δ) Δεύτερο S: Ακριβώς στη μέση της πίστας. Είναι από τα πλέον απαιτητικά σημεία της πίστας, αφού είναι δεξιά σε αριστερή. Με 3η σχέση και πλήρη επιτάχυνση.

Ε) Jacky Ickx: Πρόκειται για τρεις διαδοχικές στροφές (αριστερή, δεξιά, αριστερή) από τις οποίες και περνάει κανείς με 2η σχέση στο κιβώτιο. Απαιτεί έντονο φρενάρισμα και ιδανικές γραμμές για να μετατρέψεις τις τρεις στροφές σε ευθεία.

Ζ) Πέταλο του Αλόγου 1: Είναι μια αριστερή στροφή στην οποία και απαιτούνται ιδανικές γραμμές, έτσι ώστε να τοποθετηθείς για τη στροφή που ακολουθεί.

Η) Πέταλο του Αλόγου 2: Εφόσον περάσει κανείς σωστά από την πρώτη στροφή, μπορεί να περάσει από την επόμενη χωρίς να κουνήσει καν τα χέρια του από το τιμόνι, ρυθμίζοντας τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου με το γκάζι.

Θ) Φουρκέτα: Κλειστή δεξιά στροφή με 2η σχέση στο κιβώτιο, που απαιτεί υπομονή στην είσοδο.

Ι) Αριστερή πριν από την ευθεία: Το τελευταίο μέρος της πίστας, μια γρήγορη αριστερή στροφή από την οποία περνάει κανείς με πλήρη επιτάχυνση. Απαιτεί προσοχή στο βρεγμένο.